Mlékárna Valašské Meziříčí uvádí několik tipů na recepty vhodné pro adventní čas a Vánoce. Mlékárna má ve svém sortimentu kvalitní a chutné výrobky vhodné i pro přípravu tradičních i netradičních vánočních receptů. Mezi nejpoužívanější patří Kysaná smetana z Valašska a Bílý jogurt z Valašska, ze kterých jsou připraveny i následující recepty. Tyto výrobky mají široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni a navíc se řada z nich pyšní oceněními za oblibu mezi spotřebiteli.

„Vánoce patří k nejkrásnějším svátkům v roce, kdy se schází celá rodina, a proto jsme připravili několik receptů vhodných jako výborné občerstvení během vánočních svátků,“ říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na tyto recepty jsme použili oblíbené produkty našich zákazníků, a to Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí,“ dodává Radka Benešová.

Vánoční jablečný štrúdl

Ingredience

Těsto:

400g hladké mouky
200g rostlinného tuku
1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 prášek do pečiva

Náplň:

2kg jablek
100g mletého máku
100g vlašských ořechů
cukr krystal
100g rozinek

skořicový cukr
strouhanku
mléko

Postup přípravy receptu

Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly. Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou. Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit. Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl  na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.

Linecké pečivo

Ingredience
250 g hladké mouky
100 g tuku
60 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
citronová kůra
trochu Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí

zavařenina na slepování

Postup přípravy receptu

Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí. Hotové těsto necháme v chladu odpočinout, potom vykrajujeme libovolné tvary a v předehřáté troubě pečeme. Hotové slepujeme pikantní zavařeninou.

Vánoční tvarohová štola dle Mlékárny Valašské Meziříčí

Ingredience

500 g polohrubé mouky

250 g tvarohu

2 vejce

150 g tuku na pečení

150 g cukru nebo sladidla

100 g rozinek

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

150 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí

100 g rozpuštěného másla

100 g mandlí

lžička citronové kůry

sůl

Postup přípravy receptu

Nejprve si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a špetku soli. Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále. Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 – 180°C pečeme asi 30 min. Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Kuchařka: Hella

Vánoce patří spolu s Velikonocemi k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slavnost Narození Páně připadá tradičně na 25. prosince a Vánoce se v římskokatolické tradici slaví od jejího předvečera (večer 24. prosince) do svátku Křtu Páně (první neděle po 6. lednu, resp. 13. leden). První záznamy oslav Vánoc křesťany pocházejí ze 4. století z Říma. V Česku a dalších zemích s převládající římskokatolickou tradicí začíná oslava Vánoc na Štědrý den, 24. prosince, kdy je předvečer (vigilie) vánoční slavnosti. Samotné Vánoce podle křesťanské tradice (respektující starší židovskou zvyklost počítání nového dne od soumraku) začínají s vyjitím první večerní hvězdy 24. prosince. K Vánocům se pojí množství lidových tradic, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které podle české tradice nosí Ježíšek, či vánoční cukroví. Ve 20. a 21. století jsou Vánoce v mnoha zemích vnímány převážně jako svátky pokoje, rodiny a lásky, který lidé slaví společně bez ohledu na své náboženské přesvědčení

Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem veselé a šťastné Vánoce!

______________________________________________________________________________________

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty,polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

 

Hodnocení 3.00 z 5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *