Nakladatelství Cpress se nás snaží svou novou kuchařskou knihou Peace Food – Italská veganská kuchařka nalákat na zdravý životní styl veganů a to s nenucenou pohostinností italské kuchyně, jejích surovin ale i přístupu k vaření, stolování a jídlu jako takovému. Neváhejte se ponořit do devadesáti netradičních, ale vyvážených veganských pokrmů, které vás zaručeně nažhaví na jejich uvaření a vychutnání si.

Autorem je doktor Ruediger Dahlke (1951), působí od roku 1979 jako lékař a psychoterapeut, specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii. Pořádá semináře v německy mluvící části Evropy a v Itálii. Svými knihami o výkladu klinických obrazů nemocí založil celostní psychosomatiku, která již více než 15 let nachází stále více příznivců. Jeho stěžejní díla můžete sehnat i v češtině: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu, Strava pro klid v duši, Strava pro klid v duši – recepty veganské kuchyně.

Kuchařka má sympatický formát, obsahuje přes devadesát receptů, je pečlivě a svědomitě roztřízena do kapitol (obsah, úvod, samostatné recepty s fotkami, glosář, seznam receptů jak česky, tak italsky) a nabízí úžasně zpracované fotky pokrmů. Svým pojetím přináší do našich kuchyní a k našim stolům italskou životní energii a postoj k vaření.

V poměrně dlouhém úvodu nás autor seznámí s tím, co dělá, ale hlavně nahlédneme do kuchyně Italů, kteří berou vaření ne jako každodenní starost, ale jako radost. Peace food znamená jídlo, které je spojené s pocitem míru a to se nás autor kuchařky snaží naučit – vychutnávat si požitek z jídla jakožto oslavu života. V úvodu nám představí i kuchaře, na které se můžete podívat ještě v závěru knihy. Zmíní ale i italská vína a věc, která je s italskou kuchyní neodmyslitelně spojena – siestu.

V sekci receptů máme vždy název receptu (česky i italsky), dobu přípravy, rozepsané ingredience (s možnými náhražkami) a podrobný postup. Potěšily mě tipy k receptů, například jak jídlo uchovávat nebo vylepšit či obměnit. Předkrmy navnadily na klasické italské dobroty – bruschettu či crostini, mě nejvíce zaujaly špaldové krekry s lněným semínkem a překvapila mě atypická kombinace chutí v receptu na melounovo-rajčatové carpaccio. První chody nabídly buď polévky či pokrmy z těstovin.  Mou pozornost upoutala polévka z rukoly a poučila mě podrobná příprava italského rizota. Sekce druhý chod a přílohy nabídla třeba pro nás poměrně netradiční hlavní chod dušené artyčoky. Sladká tečka na závěr v podobě pasáže o dezertech a pečivu nabídla hlavně tradiční italský sladký pokrm – panna cottu ve veganské úpravě, tedy panna cocco.

Kvituji s povděkem, že postupy receptů jsou srozumitelně popsány i pro začínající kuchaře a hlavně fakt, že se jedná o i v našich končinách dostupné ingredience, což tak v minulosti ne vždy bývalo – i proto je příjemné, že v ingrediencích nabízejí alternativy. Zpracování této kuchařky mě doslova nadchlo a troufám si tvrdit, že spousta vegetariánů a veganů zaplesá taktéž. Jednak se dozvíme o životním stylu Italů a jednak to aplikujeme do života veganů, což je skvělá kombinace.

Iva Lutonská

 

Název: Peace food Italská veganská kuchařka

Autor: Ruediger Dahlke

Žánr: kuchařka

Nakladatelství: Cpress

 Rok vydání: 2015, vázané

Počet stran: 192

Hodnocení:  99%

 

 

Hodnocení 3.00 z 5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *